Treceți la conținutul principal

Romania, de afara

Nu am timp sa citesc presa din Romania. Muncesc tot timpul, fapt ce imi permite sa am un anumit contact cu oamenii.
Lucrez intru-n restaurant branché cum spun francezii, intr-o zona turistica. Am avut ocazia sa servesc oameni din toate colturile lumii, de la americani - foarte prezenti in perioada asta a anului - pana la chinezi, de la australieni pana la japonezi si rusi... deci si romani.
Daca la inceputul anului romanii care veneau erau prost imbracati si anumite "apucaturi" de bloc acum raman uimit, placut uimit, ca romanii pe care i-am intalnit nu se deosebeau de o familie de germani, sau francezi. Slapii si bermuzii turcesi marca Mike sau Abibas suprimati. Am vazut fara exceptii oameni manierati, oameni bine imbracati, cu haine bine asortate, fie de calatorie, asortate la rucsace - sau invers- fie la seara sau zi. Fara expresii de bloc, fara figuri si cu o anumita eleganta europeana. Romanii pe care i-am intalnit aveau constiinta ca sunt europeni si se comportau ca atare.
Am intalnit romani la Auchan, la Carrefour, la Defense in superMall-ul Quatre Temps, pe strada, in metrou... am intalnit europeni, si asta mi-a placut.
Sunt mandru ca sunt roman si nu sunt obligat sa ma justific cu istoria, ci si cu oamenii pe care ii intalnesc.
Da.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De toamna

A venit toamna. Frunzele galbene sau uscate cad si se sfarama sub pasii grabiti ai trecatorilor.
E frig.  Nu e frigul de iarna ci cel de toamna, uneori racoros alteori usurel aspru dar.... ei pe dracu'. Ce ma doare pe mine ca a venit toamna. Asa cum au venit si celelalte dinaintea ei, asa a venit si asta.
Am otita. Ma dor urechile si nu aud nimic, de parca am dopuri in urechi.
E o senzatie bizara. Un amestec de satisfactie si neplacere... mai curand satisfactie ca dintr-o data sonorul e dat la minim si nu auzi, din tot vacarmul zilnic, doar respiratia ta si ce vorbesti.
Am dormit asa si am avut o zi plina in care nu am auzit dintr-o data copiii  care alergau prin casa si se certau pe vreo jucarie, claxoane inexistente in intersectie de parca au dat lege sa nu se foloseasca sau apostrofari telefonice ale fetelor mai mari de dincolo de doua mii de kilometri  in care imi cereau prezenta doar ca sa le cumpar cadouri de zile de nastere, ori apostrofari ale sotiei care prefera sa ma cr…

De sarbatori

Craciun fericit! Sarbatori fericite! Merry Christmas! Merry X-mas!
Magia sarbatorilor...
Sa fim mai buni, mai frumosi, mai dragi in aceasta perioada a anului. Pace tuturor!

Cunoasteti toti acest refren repetat an de an...

Odata pe an sa fim frumosi si buni, sa fim darnici, sa ne inconjuram cu magia sarbatorilor...
De Craciun sa fim buni si darnici iar de Pasti, evlaviosi si smeriti...

Nu inteleg de ce sa nu facem asta in fiecare zi, sau odata pe saptamana, sau macar odata pe luna pentru cei care au inca probleme cu stapanirea furiei (anger management pentru cei care cred ca e trendy sa vorbesti amestecat - ncsf).
Dintr-o data punem contul la bataie, rugam banca sa ne imprumute ca sa putem fi darnici. Sa cumparam cadouri scumpe ca sa aratam cat suntem noi de darnici, de plini de pace si  de magia sarbatorilor. Sa nu cumva sa indraznesti sa cumperi vreo carte drept cadou ca nu merge.... Oamenii se uita acuzator la tine ca de magia sarbatorilor nu ai cumparat si tu o tableta drept cadou, s…

...в тумане

Nu mai inteleg nimic...
Mi se pare totul in ceata, o ceata brumarie de dimineata de octombrie ce ma invaluie strecurandu-se prin textura hainelor pana in maduva oaselor.

Ma simt ca in casa tigancilor lui Eliade... nu vad nimic clar, nu sunt decat sunete, imagini, umbre si chicoteli infundate.  Sau mai degraba ca ariciul in ceata din animatia lui Norstein...