Treceți la conținutul principal

Odessa in flacari


O zi numai buna in care sa scriu despre un film dat disparut, ale carui copii au fost distruse integral, sau ma rog, aproape. Odessa in flacari e un film artistic interbelic european, alb-negru, unul dintre primele de acest gen. Nimic interesant veti zice... dar, filmul nostru trateaza momentul in care are loc invazia sovietica in Basarabia facut de italieni. Un film ce pare romantic la inceput ca si celelalte zeci de filme de gen, numai ca se transforma in tragedie... aratand fata hidoasa a ocupantilor sovietici. Sunt imagini document inserate in film, imagini de o tragedie tulburatoare a unor oameni rupti cu sila de obiceiurile si locurile lor, deportarile, torturile si atrocitatile comise. Tot ce pot e sa va invit sa il urmariti.

Daca doriti sa il descarcati, filmul e disponibil aici

P.S. In perioada de dupa razboi NKVD si mai apoi a KGB au cautat si distrus absolut toate copiile filmului, cei care il detineau fiind impuscati pe loc. Absolut intamplator, in arhivele Cine Roma (casa de productie care a realizat filmul) a fost gasita acum trei saptamani o copie a filmului, rola aflata in caseta altui film. Filmul a fost restaurat digital si tradus.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De toamna

A venit toamna. Frunzele galbene sau uscate cad si se sfarama sub pasii grabiti ai trecatorilor.
E frig.  Nu e frigul de iarna ci cel de toamna, uneori racoros alteori usurel aspru dar.... ei pe dracu'. Ce ma doare pe mine ca a venit toamna. Asa cum au venit si celelalte dinaintea ei, asa a venit si asta.
Am otita. Ma dor urechile si nu aud nimic, de parca am dopuri in urechi.
E o senzatie bizara. Un amestec de satisfactie si neplacere... mai curand satisfactie ca dintr-o data sonorul e dat la minim si nu auzi, din tot vacarmul zilnic, doar respiratia ta si ce vorbesti.
Am dormit asa si am avut o zi plina in care nu am auzit dintr-o data copiii  care alergau prin casa si se certau pe vreo jucarie, claxoane inexistente in intersectie de parca au dat lege sa nu se foloseasca sau apostrofari telefonice ale fetelor mai mari de dincolo de doua mii de kilometri  in care imi cereau prezenta doar ca sa le cumpar cadouri de zile de nastere, ori apostrofari ale sotiei care prefera sa ma cr…

De sarbatori

Craciun fericit! Sarbatori fericite! Merry Christmas! Merry X-mas!
Magia sarbatorilor...
Sa fim mai buni, mai frumosi, mai dragi in aceasta perioada a anului. Pace tuturor!

Cunoasteti toti acest refren repetat an de an...

Odata pe an sa fim frumosi si buni, sa fim darnici, sa ne inconjuram cu magia sarbatorilor...
De Craciun sa fim buni si darnici iar de Pasti, evlaviosi si smeriti...

Nu inteleg de ce sa nu facem asta in fiecare zi, sau odata pe saptamana, sau macar odata pe luna pentru cei care au inca probleme cu stapanirea furiei (anger management pentru cei care cred ca e trendy sa vorbesti amestecat - ncsf).
Dintr-o data punem contul la bataie, rugam banca sa ne imprumute ca sa putem fi darnici. Sa cumparam cadouri scumpe ca sa aratam cat suntem noi de darnici, de plini de pace si  de magia sarbatorilor. Sa nu cumva sa indraznesti sa cumperi vreo carte drept cadou ca nu merge.... Oamenii se uita acuzator la tine ca de magia sarbatorilor nu ai cumparat si tu o tableta drept cadou, s…

...в тумане

Nu mai inteleg nimic...
Mi se pare totul in ceata, o ceata brumarie de dimineata de octombrie ce ma invaluie strecurandu-se prin textura hainelor pana in maduva oaselor.

Ma simt ca in casa tigancilor lui Eliade... nu vad nimic clar, nu sunt decat sunete, imagini, umbre si chicoteli infundate.  Sau mai degraba ca ariciul in ceata din animatia lui Norstein...