Treceți la conținutul principal

Referendumul


La sigur că nu aș fi scris ceva despre referendumul românesc pentru redefinirea familiei în Constituție dacă nu aș fi primit azi un telefon ce m-a facut să realizez adevărata profunzime a nebuniei ce a sfâșiat efectiv poporul român în perioada asta.

Deja ideea de a face un referendum pentru a da legimitate unei legi care a trecut prin ambele camere ale Parlamentului, deja hotărâtă adicatelea, e dubioasă.
Faci referendumul ca să vezi dacă oamenii sunt de acord să shimbe ce vrei tu și după aia vezi cum o faci. Dovada e primul referendum, ăla de cerea reducerea parlamentarilor de la 600 la 300. A trecut cu 50% și așa cum a trecut, bașca și o hotărâre a Curții Constituționale care dădea aviz favorabil acestei schimbări, așa a rămas la prăfuit în arhivele Parlamentului.
Vă spun sincer că de referendum am auzit de acu' vreo săptămână când pe Twitter nush' care a dat un RT. M-a mâncat în cur să deschid Facebook. Nenee! Iak'așa am inteles eu cum s-a simțit Pandora când a deschis cufărul de-au sărit toate nenorocile din el. Unii cu Voteaza DA la referendum alții cu #stauacasa. Totul amestecat cu fel de fel de articole de pe situri dubioase cu presupuse invazii de ghei în România, cu luatul copiilor și dați la gheii din Norvegia, alte trase direct de pe Sputnik cu amenințări apocaliptice, ceilalți cu miștouri la adresa creștinilor, că-s spălați pe creier, că-s habotnici... Am închis repede browser-ul cu gândul că asta o să treacă repede și or să revină rapid la citatele inspiraționale și la pozele cu copii mici, mici, flori si pisici.
N-am mai întrat, și cam uitasem când e cu votatul... deh, muncesc, că trebuie să mulțumesc și pe cei de aici, și pe cei de acolo, nu ca alții, care-așteaptă și nu fac decât să ceară.
 Azi primesc un telefon din România. Om pe care îl prețuiesc, îi prețuiesc opiniile și îl respect, ne-a sunat să ne îndemne să mergem la vot. E un om muncit, care are grijă de alți oameni, care a plecat și s-a intors în Romania să aibă grija a 3 sate. Da. E medic. Nu lucreaza la spital, deci măririle alea de salariu nu i se aplica. E medic 24 din 24 pentru că asta îți asumi când depui jurământul lui Hippocrates, și asta face foarte bine și cu toate puterile.
Și când ne-a luat pe nepregătite cu tot felul de nebunii luate de pe feisbuc, cu Sodoma și Gomora, cu păstrarea tradiției, cu Vestul care vine cu gheii și dictează românilor, și românii de ce să plece capul, votează Da, duceți-vă la vot... am realizat cât de mult și de adânc au agitat politicienii apele oamenilor care își traiesc cu greu traiul în Romania. Cât de adânc au băgat bățul în apă de au învolburat mâlul de pe adâncurile, liniștite de altfel, ale sufletelor oamenilor. Și ne-am trezit târâți cu toții într-o controversată conversație purtată peste 3000 de kilometri de Europă, în care fiecare își apăra opțiunile și ideile cu argumente care luate de pe feisbuc, care din realitate...
După un sfert de oră în care efectiv am strigat unii la alții, ne-am cerut iertare unii de la alții...
Referendumul a fost un exercițiu. Un exercițiu în care să se vadă care sunt de fapt scânteile ce aprind și împing oamenii până dincolo de rezonabil. Nu lipsa spitalelor sau prezența veceurilor în curte, nu foamea copilului la culcare, nu bătăile și violurile, nu analfabetismul îi ațâță pe români, ci redefinirea familiei, a religiei așa cum sunt si au fost obișnuiți. Vin alegerile curând, iar cei ce țin în mâini frâiele PUTERII știu acum pe ce sa bată monedă.
Referendumul în sine nu a fost validat. In schimb s-au validat punctele slabe ale poporului roman.

Daca am fost la vot? Am fost. Nu vă spun ce opțiune; secretul votului, nu?

Pic props: 
#stauacasa https://www.youtube.com/watch?v=4C6f_HGn338; 
#spuneda la referendum http://www.bisericabaptistasion.ro/articole/art/915/vino-la-referendum-voteaza-da-6-si-7-octombrie-2018.html


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

In izolare

Am stat si noi in izolare si inca purtam masti. Am reparat o chitara de nereparat doar cu tutoriale de pe Youtube, am inceput sa invat sa cant, sa gatesc, sa ascult muzica si, peste toate, sa citesc. Ah, sa citesc. Asa un sentiment ciudat... Am citit ca-n tinerete, salbatic, neincetat, cate-o carte sau cate 2 carti pe zi.  Am ajuns la un tiramisu pe saptamana. La cate mancam, punem sigur cateva kilograme in pandemia asta. Avem noroc cu gradina. Iesim seara si ne uitam la filme. Cum in spatele casei, langa gradina sunt blocuri, copiii nu pot iesi decat la balcon, punem in fiecare seara la aceeasi ora, 20:00, Tom si Jerry, Disney (seriile mici cu Donald, Porky sau veveritele) pe proiector. Vad copiii printre zabrelele de la balcoane cum rad si aplauda cand si-o ia pe cocoasa Tom sau cand veveritele fura pancakeurile lui Donald... E intrucatva trist dar si interesant in acelasi timp. Dupa atata stat in casa, multi oameni se vor schimba. Multe casnicii se vor rupe si multe se vor intari. C

2015

Uau!  Anul trecut a fost un an, cum să scriu, surprinzător.  Cel mai important, dincolo de toate greutățile îndurate, de toate micile victorii și eșecuri a fost momentul în care mi-am revăzut copiii după 7 ani ascunși după egoismul maică-sii. Un moment plin de emoții, în care am plâns împreună, ne-am redescoperit, am zâmbit, ne-am strâns în brațe... A fost un an în care am văzut Clujul împreună cu familia și am regretat enorm că frații nu s-au văzut doar pentru că am fost "politic corect"... Am realizat că nu regret timpul pierdut ci doar că a fost petrecut cu persoanele nepotrivite precum fosta soție sau foști prieteni și colegi, ca timpul schimbă totuși oamenii ca pe vin, unii devin mai buni alții se strică sau se oțetesc. Am auzit scuze plate la telefon doar pentru a fi spuse, acuze scoase doar pentru a-și ascunde vina, am citit poeme cu îngeri văzuți de un bun și depărtat prieten. Am văzut că scobind un dovleac de Halloween tot copil rămâi, nu te transformi în