08 ianuarie 2010

Turcu: studiu de caz

Ce buzz! ce rumoare a creat zilele astea Pavel Turcu, unul din participantii la preselectia Eurovision Moldova. "Imnul Eurovizion" creat in 10min s-a propagat rapid in media virtuala ca un adevarat bulgare de zapada pe o panta virgina.
Faptul ca o astfel de melodie submediocra isi gaseste o larga sustinere printre "datatorii de sens" ai internetului, bloggerii, nu face decat sa confirme incapacitatea populatiei de a se autorespecta. Un om cu o cultura muzicala mediocra, ce canta dupa ureche si vorbeste o romana aproximativa devine astfel fara sa vrea exponentul unei natiuni iar cei care il incurajeaza, si sunt destul de multi, nu fac decat sa incurajeze mentinerea in aproximatie, in incertitudine a unui intreg popor... "Prinde", "e onesta"... oameni buni, macar ati vazut ce prezinta celelalte natiuni la Eurovision? Ati incercat o comparatie? Oare? Sper sa "prinda", ca Turcu sa fie o lectie invatata pentru data viitoare.
De altfel, Turcu imi aduce aminte de un manelist roman, Costi Ionita, care a ajuns in finala pe tara si a fost ferm convins ca teletonul a fost trucat, aliindu-se cu Cheeky Girls, de aceea a si fost dat la o parte. Eu am fost de o alta parere, ca totusi romanul nostru a simtit si i-a fost rusine si a ales ceva bun (atunci fusese ales reprezentant fostul sau coleg si prieten, Mihai Traistariu, cu piesa Tornero care a facut o buna figura la Eurovision). Poate, sper eu, ca si pamanteanul nostru se va trezi din somn de moarte si va face o alegere buna si nu isi va ingropa limba-i in adancuri. Cat despre Turcu, sa nu se bazeze pe bloggeri, ca daca maine, Voronin apare la pupitru si arunca cu microfonul in gasca lui de comunisti toaata haita de bloggeri o sa aloce spatii generoase pe serverele Google sau Wordpress pentru a despica ca pe o halca de carne suculenta gestul politicienilor iar bietul nostru cantaret va sfarsi in coltul din dreapta-jos intr-un banner mic intre iconita de trafic.ro si reclama google...

2 comentarii :

Anonim spunea...

sa nu-l comparam pe turcu si costi costitza cu traistariu.
traistariu a luat de 5 ori titlul de cea mai buna voce din romania pana acum.

Valentin Mazarescu spunea...

Sunt de acord intrutotul cu tine... De altfel se pare ca tastatura mi-a fost aurita. Mihai Traistariu a anuntat ca va participa ca si concurent la Eurovision din partea Moldovei. Aici, cu o buna sustinere Mihai Traistariu va accede, sper eu inca odata in primii 10 daca nu chiar pe podium.