Treceți la conținutul principal

Am instalat Linux si nu regret

Suna ca o reclama la detergentii Amway. Stiti si voi ca sigur ati fost la vreo intalnire de informare.

Am lucrat si pe iMac si pe Windows (toate versiunile de la 1.01 pana la 10). Am mai avut experiente cu linuxuri inca de acum 12 ani dar mi se pareau greu de instalat, o gramada de chestii trebuia sa le cauti pe forumuri si presupunea sa folosesti si terminalul, un fel de cmd.exe din Windows. De fiecare data ma intorceam la Windows XP, ca deh, jocurile nu se incarca pe orice platforma.
De curand am avut pe mana un iMac, elegant, responsiv. As fi putut sa spun ca era si rapid dar cred ca ar fi la fel de rapid ca un PC pe Windows 10... sau 7. In fine, aplicatiile se deschid mai repede dar aplicatiile caraie la fel pe ambele platforme.
Am hotarat sa dau inca o sansa linuxului mai ales ca computerul nevesti-mii a crapat, harddiskul a refuzat intr-o buna zi sa mai mearga.
Am cumparat un SSD mai acatarii dar nu asa de ultra super mega performant si nici ultra super mega incapator ca PCul avea sa fie folosit pentru navigat pe internet, pregatit lectiile, din cand in cand evenimente, sortat fotografii, uitat la videoclipuri si pe pinterest, chestii filozofice...
Am pornit asadar de la principiul ca nu instalez chestii piratate, ca nu vreau sa repar calculatorul odata pe luna, dar nici sa cumpar o licenta de Windows ca PC-ul incepe sa ajunga in a doua tinerete.
Caietul de sarcini trasat de sotie e asa: sa se deschida si sa se inchida repede, sa fie usor de gasit chestiile prin el, sa se conecteze repede si usor la retele si bluetooth-uri, si sa fie usor de conectat, la o adica, un proiector, eventual boxe si sa nu o complic cu drivere, softuri, update-uri si alte de astea care mananca timp si, mai ales, sa semene cu Windows 7 dar sa nu fie asa de urat.

Am aruncat o privire pe net sa ma mai pun la punct cu tehnologia si am dat de ales intre Ubuntu si Linux Mint. A mai fost si Elementary OS dar mi se parea parca prea diferit.

A ramas Linux Mint 18.3, cu parfum de scortisoara (Cinnamon) aici de descarcat (x64). si aici de pus pe USB .

Am stat cam cu inima stransa ca una e cand vezi reclama si una e cand il ai efectiv in fata. S-a instalat in 10 minute cu toate next - next - next-urile. Super usor de instalat si pentru un copil de 8 ani. Apesi pe o iconita Install Linux Mint, apoi se deschide o fereastra si acolo te intreaba in ce limba vrei sa il instalezi (inca un punct un plus) detecteaza tastatura, te mai ntreaba niste chestii destepte acolo si te roaga sa bagi parola ca nu ti-i casa parasita, apoi da-i cu Urmatorul de vreo cateva ori si restul o face singur. In timp ce se instaleaza iti arata ce chestii magice poate el sa faca, ce simplu e de utilizat, si cum poti sa te uiti fara probleme pe Netflix, Amazon Prime si alte platforme d'astea, cum are el preinstalat si suite Office si editat chestii interesante grafice si cum merg toate out of the box. Iar daca vrei tare, poti sa instalezi si programe Windows sau jocuri. Evident e si Steam dar sunt prea batran sa joc CS sau d-astea.
Am restartat PC-ul si Pabaam! Arata frumos.
I-am pus iconitele alea colorate Mint Dark Y din Teme si l-am facut intunecat... Asa pare un Windows 7 pe steroizi sau un Kalashnikov frumos colorat cu pensula.
Toate se deschid rapid, ca un windows proaspat instalat. Poti sa descarci Temele care iti plac cu un clic. Sunt si mai colorate si mai transparente si mai Windows 10 si mai iMac... moka.

Asa merge de vreo 3 luni... ceas. Se deschide rapid, toate aplicatiile sunt grupate pe utilitati, are propriul magazin de aplicatii care pare misto si cand iti descarci ceva de acolo sistemul il grupeaza unde trebuie.

Faza tare e ca nu te streseaza cu update-urile. Iti spune ca trebuie sa il aduci la zi si te lasa pe tine sa alegi cand sa le instalezi, sau daca vrei sa le instalezi sau ce vrei sa instalezi. Un update e activ imediat, nu te obliga sa inchizi calculatorul ca-n Windows. Poate c-or fi si updateuri care iti spun ca trebuie sa repornesti calculatorul dar eu inca n-am dat de ele. Or fi, ca unicornii.

Skype merge repede, Youtube, email, office... Sotia multumita, toata lumea multumita.


[Update] acum de cand a aparut versiunea 19, ma gandesc sa il aduc la zi...
Nu fac reclama desi asa se vede... Pur si simplu imi place cum functioneaza si cum arata.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O carte ca un copil nenascut

Am primit de la un bun prieten manuscrisul unei carti. Amanuntele nu conteaza, cert e ca l-am primit pe computer. Eram atat de obosit si de amarat de ziua care trecuse incat nu realizasem pe moment ce imi trimisese. Aveam in fata ochilor mei o carte care inca nu se nascuse... Plapanda, imperfecta, dar plina de viata si luptand pentru fiecare sansa, fiecare cuvant ce il respira. O citeam curios, ca pe o ecografie a unei societati. Iti propun si tie, cititorule de nebunii, sa arunci o privire pe un fragment, si daca iti place si ai vrea sa vezi o carte nascandu-se si traind in palmele tale, atunci da de veste si cauta un editor. Cuvânt înainte Nu mi-am propus să fac în următoarele pagini o radiografie exactă a societăţii spaniole, nici măcar o analiză exhaustivă a situaţiei diasporei din Spania, pur și simplu voi vorbi despre mine și oamenii pe care am avut şansa, sau ghinionul, de a-i întâlni în acești 4 ani. Unele din întâmplările care vor apărea în această carte sunt inven...

Ranza

Cu ocazia ultimilor evenimente din diaspora moldava din Paris am avut ocazia sa aflu/sa confirm/sa descoper ca totusi unii din cei plecati de acasa pe meleaguri straine isi aduc prin bagaje si mult-hulita RANZA. La unii mai mare la altii mai mica, mai ascunsa sau mai pe fata, RANZA dicteaza totusi relatiile in viata asociativa moldava din Paris. Daca pana acum a domnit pacea si prosperitatea si nu se organiza nimic [in afara de colinde si "sezatori" cu asociatii-fantoma la ambasada RM], de la o vreme de cand CM a inceput sa miste-n front prin concerte organizate cu artisti din MD, prin promovarea revistei diasporei moldave europene, P-D(a nu se face confuzie cu partidul omonim din MD) si colaborarea cu organizatia cu acelasi nume prin pregatirea acesteia pentru Franta... RANZA si-a facut aparitia. Mai intai prin vorbe spuse-n barba, apoi prin susoteli, prin barfe lansate-n comunitate in stil PPCDist ca sa se ajunga la tot felul de marlanii si grosolanii facute pe fata de unii...

Ce lasam in urma?

Ne naștem, facem năzbâtii când suntem copii și nebunii când suntem adolescenți. Ne căsătorim (sau nu), aducem pe lume copii (sau nu), muncim (sau nu), ne retragem și în cele din urmă murim. Apoi... Apoi?  Unii spun că lasă în urmă copiii, alții, o melodie (sau mai multe), alții, o carte (sau mai multe), alții, o casă, o pictură (sau mai multe). Am re-vizitat un cimitir. Nimic mai trist și mai șters ca un cimitir. Cruci vechi, mușcate de vânturi și ploi, nume incomplete, chipuri invizibile de-atâta ars de soare, garduri din care fierul se decojește în cruste lungi și sângerii, flori ofilite sau din plastic decolorat de vreme. În fundul cimitirului, o pubelă plină cu lumânări din plastic roșu și o gramadă de buruieni uscate ce așteaptă să fie luate de gunoierii încă adormiți de dimineața. Toate trăirile noastre, gândurile, grijile, bucuriile, imaginile, culori și mirosuri, le luăm cu noi fără posibilitatea de a le împărtăși. Cum să descrii soarele moale p...