03 iulie 2011

Bac-ul, o epurare necesara

Rezultatele dezastruaose de la Bacalaureatul de anul acesta a scos in sfarsit la iveala tot rahatul ce se acumulase in apele tulburi de-a lungul anilor in invatamantul romanesc. Lipsa unei coerente in sistemul de invatamant, lipsa unor standarde in metodologia de predare schimbata dupa bunul plac al ministrilor invatamantului ce s-au perindat de-a lungul anilor la conducere si, in fine, cel mai important, lipsa de interes a tinerilor pentru invatatura, ca s-o spunem pe a' dreapta. Voila. De atata mess si hi5 si facebook tineretul roman a cam uitat ca educatia ramane o etapa IMPORTANTA in viata unui tanar. Degeaba isi pune mainile in cap ministrul Invatamantului de teama ca o sa fie demis, degeaba se ratoieste Opozitia, ca vina a.p.a.r.t.i.n.e. tinerilor care au sperat ca o sa mai mearga si de data asta cu masa plina cu bucate in cancelarie si spaga pentru fiecare membru al comisiei. De data asta totul e standardizat (MACAR ASTA E PUSA LA PUNCT!) conectat la internet controlat si dubluverificat sa nu existe loc de indoiala.
Bac-ul e expresia lenei unei tari intregi, tineri molipsiti de la adulti, pesimisti deja la varsta optimismului, interesati sa faca misto-uri in clasa pe care sa le posteze pe Youtube sau pe Facebook in loc sa citeasca o carte. In era RSS, cand stirile (de la ce a mai facut "gagica" X la ce a mai declarat politicianul Y) iti inunda ziua zi de zi cum sa mai aiba saracutii timp de citit o carte... abia mai au timp sa iasa la o bere, si aia bauta seara in fata blocului pentru ca le e lene sa iasa undeva intr-un bar, pentru ca sunt deja obositi de atata stat in fata calculatorului.
Bac-ul 2.0 a aratat adevarata fata a tineretului roman, un tineret vestejit, obosit de atata messenger si lupte in Counter Strike, activ doar pe forumuri, gata sa arunce cu kk in oricine si orice, sa fie mai tare si mai dur si mai vulgar decat postaciul anterior si daca se poate cat mai antagonic. Rezultatul de anul asta a fost prevazut de calitatea proasta a postarilor de comentarii tampite si agramate la articolele de pe Realitatea, Adevarul, Romania Libera, Antena 3, fara logica, fara sens, scrise doar ca sa nu zica ca e de acord, cu o gramatica dubioasa si o limba scrisa si mai dubioasa. De ce tocmai forumurile sa fie standardul? Pentru ca in Agora se ia pulsul evolutiei culturii... cat mai multi oratori buni cu dezbateri argumentate cu atat mai buna e si expresia poporului.
Din tot acest dezastru sa privim si partea buna; facultatile vor primi studenti de calitate superioara iar valoarea unei diplome, fie ea de Bacalaureat sau de licenta sau de master o sa fie apreciata la justa valoare. Examenul de anul acesta a separat IN SFARSIT graul de neghina, foarte multa neghina.

Niciun comentariu :